Malum olduğu üzere standart; her türü ürün ve hizmetin sunumunda bir ölçü; alıcı ile satıcı arasında genel bir teknik anlaşma ve mutabakat sözleşmesi olarak işlev görmektedir. Bu sözleşme hem ulusal hem de uluslararası ticarette anlaşmazlıkların asgariye indirilmesini sağlar. Bir ölçüde kalitenin de tanımıdır diyebiliriz. Kalite eğer "bir ürün veya hizmetin, belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama özelliklerinin toplamı" veya daha kısa olarak "müşteri ihtiyacının karşılanması" şeklinde tanımlanıyorsa, standart bu iş için geçerliliği olan en genel bir belgedir.
Ülkemizde standart konusu TSE tarafından koordine ve icra edilmektedir. Biz Türkiye‘de Hidrolik ve Pnömatik sektörünün temsilcisi AKDER Akışkan Gücü Derneği olarak, standart konusunu çok önemsiyoruz. Önemli iştigal konularımızdan birisi olarak seçmiş bulunuyoruz. Sektörümüzle ilgili ISO standartlarının TS standardı olarak çıkarılması için geçmiş yıllarda önemli katkılarda bulunduk. 2000 sayfayı aşan 100 adet civarında ISO standardını üyelerimiz kanalıyla tercümesini yaparak TSE‘ye sunduk. Bunların önemli bir kısmı TS standardı olarak yayınlandı, bazılarının çalışmaları ise devam ediyor.
Bir başka konu da AYNA KOMİTE çalışmaları olarak önümüzdedir. Derneğimiz üyeleri ve bazı kamu kuruluşu mensuplarından oluşturulan bu komite uluslararası standartların geliştirilmesinde, yeniden yazılmasında TSE için görüş belirleme platformu olarak hizmet yapmaktadır.
Bu konular yukarıda sözü edilen özel oturumda geniş çapta katılımcılara sunulacaktır.
Abdullah Parlar
AKDER Akışkan Gücü Derneği
|