13 Aralık 2017
13 Aralık 2017,
 0

8. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi’nin ilk gününde, Ekonomist Mustafa Sönmez ve Gazeteci Emin Çapa’nın konuşmacı olarak katıldığı bir konferans düzenlendi.

 

Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Salonu’nda geçekleşen konferansın moderatörlüğünü Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar yaptı. Konferansın ilk konuşmacısı olan Mustafa Sönmez, dünya genelinde ekonomik krizden çıkış süreci yaşanırken, Türkiye’nin krize doğru gittiğine dikkat çekti.

2001 krizi sonrasında Türkiye’ye yoğun yabancı yatırımcı yönelimi olduğunu, fakat mevcut iktidarın dar görüşlülüğü ile bu fırsatı heba ettiğini dile getiren Sönmez, “Yabancı yatırımcılar ülkeden çıktıkça döviz arzı azalıyor ve buna bağlı olarak döviz yükseliyor. Türkiye, ekonomik açıdan en riskli çevre ülkesi haline geldi” dedi. Sönmez, cari açığın, kaynağı belirsiz fon girişleri ve rezervler ile finanse edilmeye çalışıldığını söylerken, bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Ekonominin üzerinde “saray baskısı” olduğunu belirten Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

İŞSİZLİKTE İDDİA EDİLEN DÜŞÜŞ GERÇEKÇİ DEĞİL

“Türkiye’nin önümüzdeki 12 ayda 210 milyar lira borç çevirmesi gerekiyor ve bu hiç kolay değil. Ortada bir yönetememe durumu mevcut. Merkez Bankası radikal bir çıkış yapmazsa olabilecekleri düşünmek istemiyorum. Yeni yapılan köprü ve şehir hastanelerinden sadece bir yılda araç geçişi ve hasta yatışı garantileri nedeniyle 6,2 milyar lira zarar ortaya çıktı. Bütçede şimdiye kadar olmayan bir yük geldi. İstihdamda 1 milyon kişilik artış olduğu iddia ediliyor ancak bu artış büyük oranda kursiyer, stajyer ve çıraklardan kaynaklanıyor. İşsizlik böyle kamufle edilmeye çalışılıyor.

OHAL iklimi, ekonomi açısından başlı başına bir handikaptır. Bu nedenle 18 Ocak’ta bir kez daha uzatılmaması, ardından yeniden hukuk devleti olunması gerekiyor. Bunlar olmadan, politik karabasan ortadan kalkmadan ekonomik anlamda yol almak mümkün görünmüyor. İktidar, ne ekonomiyi ne de siyaseti yönetebiliyor.”

TÜRKİYE’DE YÜKSEK TENOLOJİYE YATIRIM ÇOK DÜŞÜK

Sönmez’in ardından Emin Çapa söz aldı. Çapa, bilim ve teknoloji üzerine konuşurken, içinde bulunduğumuz dönemde önemli olanın bilgiye ulaşmak değil, bilgi ve teknolojiyi üretmek ve bunlardan anlamlı bir sonuç çıkarmak olduğunu söyledi. Dünyada milli gelire oranla enerji tüketimi kullanımında düşüş olduğuna dikkat çeken Çapa, durum böyleyken Türkiye’de nükleer santrallere 22 milyar dolarlık bir yatırım yapılması planının doğru olmadığını vurguladı. Çapa, “Türkiye’de 11 milyon insan ayda 570 lira ile yaşıyor. Ülkede sanayi şirketleri teknolojiye yatırım yapmıyor. 2014 yılında şirketlerin yüksek teknolojiye yaptıkları yatırım 1,7 milyar lira iken, düşük teknolojiye yapılan yatırım 22,4 milyar liraydı. Dünya Ekonomik Forumu’nun eğitimde kalite sıralamasında 2008-2009 döneminde 77. sırada olan Türkiye, 2016-2017 yıllarında 104. sıraya geriledi” şeklinde konuştu.

Konferans, soru-cevap bölümü ile sona erdi.